02
Joi, Mai

Sursa foto: goanadupabitcoin.ro

Economic

,,În ultima lună, trei criptomonede bazate pe Proof-of-Work – Verge, Bitcoin Gold și Monacoin au fost atacate prin sistemul denumit ”atac de 51%” – atacatorul a preluat controlul asupra majorității puterii de hash din rețea și a folosit acest avataj pentru a forța tranzacții fraudulente.

Verge a fost atacat pe 4 aprilie, fiind înregistrate pierderi de 1.8 milioane de dolari în câteva ore. În perioada 13-15 mai, criptomoneda japoneză Monocoin a fost victima unui atac în care s-a preluat controlul asupra a 57% din puterea de hash a rețelei, cu pierderi de 90.000$ (MONA are un market cap de 200 milioane de dolari). Pe 18 mai, a fost rândul Bitcoin Gold – un atac de tip ”double spending”, facilitat de preluarea controlului asupra unui procent important din puterea de hash a rețelei, a provocat pierderi de 18 milioane de dolari. Verge a fost atacat din nou pe 22 mai, de data aceasta pierderile fiind de 1.7 milioane de dolari.

Valul de incidente a provocat neliniște în rândul comunităților de cirptomonede PoW, majoritatea echipelor de developeri încercând să identifice posibilele vulnerabilități și să implementeze protecții împotriva acetui tip de atac.

De exemplu, au fost calculate costurile pentru preluarea controlului asupra unei rețele pentru a cauza o astfeld e situație – avantajul o au criptomonedele populare deoarece au rețele extinse, cu putere de hash mare. De exemplu, pentru BTC un atac de 51% ar costa 2.2 miliarde, în timp ce Ethereum Classic ar fi 70 milioane $, iar zCash de 87 milioane.

Riscurile sunt mari pentru rețelele mai mici, care folosesc un algoritm existent – calculele realizate de unul dintre membrii comunității, Husam Abboud, de exemplu, demonstrează că”Dacă un miner zCash cu +8% Nethash decide să mineze Bitcoin Gold, va deține +51% BTG Nethash, astfel încât costul unui atac de 51% asupra BTG ar fi de 580 ZEC/zi, adică aproximativ 200.000$”.

Soluțiile implementate de echipele de developeri se referă în mare parte la monitorizarea ratei de hash a rețelei, astfel încât să fie notificați în cazul unei creșteri cu mai mult de 10%, precum și creșterea numărului de confirmări necesare pentru depunerea criptomonedelor noi într-un exchange. De exemplu, Binance a acceptat să crească numărul de confirmări pentru criptomonedele depuse în conturi, astfel încât să poată fi detectate mai ușor anomaliile.

Este clar însă că tehnologia din spatele criptomonedelor necesită îmbunătățiri constante, iar astfel de incidente reprezintă o motivație excelentă pentru îmbunătățirea continuă a algoritmilor și a sistemele de consens''.

Articolul a fost preluat de pe site-ul: www.goanadupabitocoin.ro

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: