26
Vin, Apr

sursa foto: informatiata.ro

Eveniment

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac percheziţii, în această dimineaţă, în București, Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov şi Bihor.

Este vizată o grupare infracțională care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală era disimulată prin documente justificative cu caracter nereal. Potrivit procurorilor, din anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura cantități suplimentare considerabile de lemn în vederea procesării în fabrici specializate în tăiere şi rindeluire. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii, potrivit news.ro. Conform DIICOT, la această oră au loc 23 de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe, la persoane fizice şi juridice (din care patru la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

Totodată, în urma cercetărilor, procurorii au stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

În urma percheziţiilor, mai multe persoane urmează să fie duse la audieri la DIICOT- Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziţii la sediul central al aceseia şi la fabrici pe care le deține, dar şi la direcţii silvice şi gărzi forestiere.

Holzindustrie Schweighofer a anuţat, miercuri, că societatea cooperează cu autorităţile şi „oferă tot sprijinul” în ancheta D.I.I.C.O.T.

„Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii”, arată un comunicat al companiei.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: