07
Mar, Mai

sursa foto: tarancutaurbana.ro

Eveniment

În fiecare an, pe 29 august, Biserica Ortodoxă îşi aminteşte de Tăierea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

Este zi de post, iar în memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului, și nici alimente şi mâncăruri gătite care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate ori carne roşie.

„Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri, dar şi apă. Nu se manâncă nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere și pepene, care au forma capului”, susţin teologii, potrivit adevărul.ro.

Iată şi alte superstiţii de care ţin cont bătrânii din satele din Bărăgan. „În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe, şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: