01
Mie, Mai

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca fiind căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Românii sunt chemaţi să se pronunţe cu 'Da' sau 'Nu' asupra întrebării: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. 

În ţară vor fi organizate 18.662 de secţii de votare. Românii din diaspora vor vota la referendum în 378 de secţii. 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 186 - în alte locaţii. Cele mai multe secţii de votare vor fi în Italia (58). Urmează Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Pentru referendum, au fost tipărite 21.099.107 buletine de vot şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante, fiind confecţionate 95.570 de ştampile cu menţiunea 'Votat', potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan. 

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cetăţenii care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală pot să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei, pe baza actului de identitate.

Actele de identitate pe baza cărora alegătorii pot vota la referendum sunt: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu şi paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare; paşaportul simplu; simplu temporar şi simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: