29
Lun, Apr

sursa foto: economica.net

Eveniment

Deputații au respins proiectul de lege care prevedea eliminarea incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Președintele Klaus Iohannis a trimis pe 22 ianuarie legea la CCR, iar judecătorii Curții au decis că inițiativa este neconstituțională în integralitatea ei, potrivit Mediafax.

CCR a apreciat că prin eliminarea incompatibilității unor funcții sau demnități publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, actul normativ de modificare a Legii 161/2003 diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept.

De asemenea, judecătorii constituționali au precizat că incompatibilitățile nu constituie o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți, ci reprezintă o garanție de natură să confere o autoritate morală de necontestat persoanelor care exercită anumite mandate.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: