18
Sâm, Mai

sursa foto: b1.ro

Eveniment

Vineri, 4 martie 1977. Lună plină. Primăvara bătea la ușă. Apăruseră deja mugurii copacilor.

La televizor era filmul bulgaresc ”Dulce și Amar”. Nimic nu prevestea urgia care urma să se abată asupra României.

La ora 21.22.22, seismul, cu magnitudinea de 7, 2 grade pe scara Richter, a panicat întreaga Românie. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 110 km. Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul.

În multe localități din țară, pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziți pe scări sau spre ieșiri, alții au rămas încremeniți în case, paralizați de teamă. Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârsitul:Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viață sub mormanul de moloz.

Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu. Cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețuitori.

Au fost gășiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, un tânar de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc Continental nu mai puțin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat și redat vieții, notează historia.ro.

La Brașov, un om a murit. Pagubele, în comparație cu cele produse în București, au fost mai reduse. „În Braşov au fost afectate 1.090 de construcţii, multe din zidărie de cărămidă, 6 clădiri industriale (3 grav avariate), 950 locuinţe (74 grav avariate, 876 uşor avariate), 134 clădiri social-culturale (14 grav avariate, 8 avariate, 112 uşor avariate). Universitatea Braşov a avut construcţii grav avariate, în special corpul T cu o vechime peste 80 de ani în 1977. S-au înregistrat avarii uşoare la întreprinderile Carpatex, Aurora, Reconstrucţia Feldioara şi Fabrica de Zahăr Bod. La Întreprinderea de Postav din Prejmer s-a întrerupt parţial activitatea din cauza unor fisuri la turnul de răcire. După 14 ore, problema s-a remediat. Castelul Bran, Preventoriul de Adulţi de la Timiş şi Casa Municipală de Cultură au funcţionat parţial. S-a acordat asistenţă medicală unui număr de 58 de persoane. În Braşov, cele mai multe probleme au apărut pe strada Castelului. Specialiştii apreciază că Braşovul nu face parte din categoria zonelor unde cutremurele ar putea cauza mari pagube”, notează monitorulexpres.ro.

În seara zilei de 4 martie 1977, Nicolae și Elena Ceaușescu participau la un banchet oficial oferit de președintele Nigeriei în cinstea oaspeților. După toastul șefului statului nigerian, un secretar român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu de situația din țară. Răspunzând calm la cuvântarea gazdei, președintele român l-a anunțat în particular pe șeful statului nigerian de dezastrul survenit în România. Banchetului i s-a pus capăt câteva minute mai târziu, potrivit reporterntv.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: