26
Vin, Apr

Eveniment

Primarul Ghimbavului, Dorel Toma, contabila instituției și administratorul unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

 

,,Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

1. Toma Dorel, în calitate de primar al orașului Ghimbav, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale) şi utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 10 lit. c) din Legea nr. 78/2000

2. Geogean Ana Alina, în calitate de contabil șef al Primăriei Ghimbav la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale) şi complicitate la utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 10 lit. c) din Legea nr. 78/2000

3. Iorga Marian Dorin, în calitate de unic asociat şi administrator al SC PIASTRELA SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale).

4. SC PIASTRELA SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 27.09.2011 – 01.11.2011, inculpatul Toma Dorel, în calitate de primar al orașului Ghimbav, în baza aceleiași rezoluții infracționale și în scopul obținerii de foloase necuvenite pentru inculpatul Iorga Marian-Dorin și pentru inculpata S.C. PIASTRELA SRL, în înțelegere cu aceştia şi cu concursul inculpatei Geogean Ana Alina, în calitate de contabil șef al Primăriei Ghimbav, au efectuat plăţi în valoare totală de 239.641,20 lei cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia finanţelor publice şi a achiziţiilor publice cauzând astfel un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav în cuantum de 239.641,20 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpații Iorga Marian Doru și SC PIASTRELA SRL. În acest sens inculpaţii au atribuit achiziții publice de igienizare / curățare a zonei aeroportului către inculpata SC PIASTRELA SRL, societate comercială al cărei asociat unic și administrator este inculpatul Iorga Marian Doru, cu încălcarea prevederilor legale în materia achizițiilor publice, care au fost decontate deși lucrările nu au fost executate, fiind prejudiciat astfel bugetul UAT Ghimbav. S-a reţinut în sarcina inculpatului Toma Dorel şi faptul că în calitate de primar al orașului Ghimbav și ordonator de credite, cu sprijinul inculpatei Geogean Ana Alina, în data de 30.09.2011 a dispus ca din subvenția în sumă de 300.000 lei alocată din fondul de rezervă al Județului Brașov, în scopul susținerii obligațiilor de plată restante ale orașului Ghimbav, să fie achitate facturile fiscale emise de inculpata Piastrela SRL pentru servicii contractate ulterior adoptării hotărârii Consiliului Județean Brașov, în scopul obținerii de către inculpata Piastrela SRL de foloase necuvenite în cuantum total de 160.014,19 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Braşov cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: