04
Sâm, Mai

sursa foto: playtech.ro

Eveniment

În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă celebrează creştinarea lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Momentul de botez al Mântuitorului are o semnificaţie aparte în religie, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului – trăsături de mare sărbătoare populară. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Cea mai importantă tradiție de Bobotează este sfințirea apelor. În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căreia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei pentru leac. Totodată, în satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apă, iar tinerii curajoși să se arunce în apa foarte rece pentru a o scoate la mal.

Potrivit tradiției și credinței, se pune că persoana care va reuși să aducă la mal crucea aruncată în apă va avea parte numai de bine și va fi ferit de orice boală.

Bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă de Bobotează, atunci anul va fi bogat în pâine și pește. Dacă vremea e rece, după ieșirea cu „Iordanul” se va încălzi, iar dacă e caldă, atunci se va înăspri.

Apa sfințită de Bobotează se numește Agheasmă Mare și se crede despre aceasta că are putere tămăduitoare. Astfel, odată ajunși cu agheasma acasă, oamenii trebuie să înmoaie busuioc în aceasta și să stropească gospodăriile, animalele și grădinile pentru a le feri de rele.

De asemenea, se poate pune un strop de aghiasmă în apa de băut a animalelor și la rădăcinile pomilor și florilor din ghivece.

Se spune, din bătrâni, că în ziua de Bobotează nu se spală, mai ales pentru faptul că sunt sfințite apele, și nu se muncește. Cel ce va încălca aceaste interdicții, va atrage ghinionul asupra sa. De asemenea, de Bobotează nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal, notează playtech.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: