04
Sâm, Mai

Eveniment

Un singur ventilator mecanic la ATI și teama de a nu aduce COVID-19 în comunitatea din Țara Făgărașului a generat un scandal de proporții.

 

Șefa Consiliului de administrație al Spitalului Municipal din Făgăraș, Mariana Câju, afirmă că refuză preluarea pacienților infectați cu noul coronavirus, transferați de alte unități medicale din județ, pentru că în acest mod va fi, practic, adus virusul într-o comunitate în care nu există.

Mariana Câju susține că, deși prefectul Brașovului, Cătălin-Mihai Văsii, i-a promis că Spitalul Municipal din Făgăraș nu va figura pe lista unităților medicale care vor prelua pacienți infectați, asta nu s-a întâmplat.

Câju îi solicită ministrului Sănătății să revină asupra deciziei, iar premierului să oprească incompetența conducerii județene, care „se face responsabilă de acte cu caracter criminogen”.

Câju le cere prefectului Brașovului, Cătălin-Mihai Văsii, și președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, să rezolve urgent situația.

Șefa Consiliului de Administrație al spitalului din Făgăraș îi acuză pe cei doi de incompetență și de fapte ,,criminogene" la adresa locuitorilor din Țara Făgărașului.  

În perioada următoare, spune Mariana Câju, vor fi tratați la Făgăraș pacienții care se vor prezenta la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului și pe cei care vin din Brașov, dar nu au virusul.

DREPT LA REPLICĂ al președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, în urma declarațiilor Marianei Câju, șefa C.A. al Spitalului din Făgăraș

Faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privitoare la OMS nr. 533/29.03.2020 şi aşa-zisa implicare a mea în luarea deciziei prin care Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş a fost desemnat ca spital suport pentru pacienţii din judeţul Braşov testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov fac următoarele precizări:
Dezaprob această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nicio implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical.
Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi.
Practic, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533/29 martie 2020 înseamnă pentru judeţul Braşov faptul că persoanele testate cu COVID-19 şi care prezintă şi alte afecţiuni trebuie transportate aproximativ 70 de km până la Făgăraş, pentru a li se face tratamentele şi intervenţiile medicale de care au acută nevoie.
Ordinul ar fi trebuit să ţină cont nu numai de faptul că Spitalul Municipal Făgăraş este al doilea ca dimensiune şi specializări medicale după Spitalul Judeţean Braşov, ci şi de faptul că cea mai mare aglomerare urbană a judeţului Braşov este în zona metropolitană, cu un număr de peste 400 de mii de locuitori, unde probabilitatea de a avea persoane care pe lângă infectarea cu COVID-19 să sufere şi alte afecţiuni este mult mai mare. De aceea, este imperios necesar ca aceste cazuri să fie tratate în municipiul Braşov.
De asemenea, trebuie ştiut faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.
Voi face tot ce-mi stă în putere pentru ca decizia Ministerului Sănătăţii să fie corectată, astfel încât pacienţii care se încadrează în această categorie să nu fie puşi inutil pe drumuri, iar viaţa să nu le fie pusă în pericol.
Adrian-Ioan Veştea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov

Punctul de vedere al prefectului județului Brașov

,,Având în vedere acuzele proferate în mod iresponsabil de d-na Mariana Câju, președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș la adresa prefectului județului Brașov, vă comunicăm următoarele:

* Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș să fie desemnat drept spital suport COVID. De altfel, o asemenea propunere de ordin medical nu intră în atribuțiile Instituției Prefectului.

* În data de 24.03.2020, ministrul Sănătății de la acea vreme a organizat o videoconferință cu conducerile Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, în care a transmis că trebuie identificate și propuse ministerului unități, în fiecare județ, care să devină spitale suport COVID-19.

* În aceeași zi, la propunerea prefectului Mihai-Cătălin Văsii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a adoptat Hotărârea nr. 8/24.03.2020, privind constituirea Comisiei de Coordonare Medicală pentru Situații de Urgență COVID-19 a județului Brașov, formată din experți în gestionarea medicală a situațiilor de urgență.

* În seara de 24.03.2020, împreună cu membrii acestei Comisii, conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov a făcut o analiză și a înaintat Ministerului Sănătății următoarele propuneri pentru spitalul suport COVID-19 din județul Brașov:

- Spitalul CF Brașov (specialități medicale);

- Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov (specialități chirurgicale și ATI);

- Pavilionul Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, spațiu complet separat de restul circuitelor unității sanitare – pentru pacienții COVID-19 cu infarct miocardic.

* În concluzie, desemnarea Spitalului Municipal Făgăraș drept spital suport COVID este o decizie a Ministerului Sănătații, iar acuzele d-nei președinte al Consiliului de Administrație al acestui spital aduse prefectului județului Brașov nu au nici un corespondent în realitate.”, se precizează într-un comunicat de presă al Cancelariei Prefectului județului Brașov.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: