04
Sâm, Mai

Eveniment

Acesta este modul în care autoritățile brașovene au considerat de cuviință să protejeze atât cadrele medicale, cât și populația.

Mai exact, un pacient infectat cu noul coronavirus a fost adus în această seară la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov fără mască dotată cu filtru HEPA și fără izoletă. În aceste condiții, bărbatul a reprezentat un adevărat pericol, fără să aibă vreo vină.

Omul a coborât dintr-o ambulanță, în fața spitalului, în plină stradă, pe domeniul public și a mers pe trotuar până la intrarea în spital, în condițiile în care unitatea sanitară este situată în imediata apropiere a unei stații RAT. Pacientul testat pozitiv COVID-19 purta doar o mască simplă de unică folosință.

Reporterii brașovtv.com au încercat să contacteze autoritățile, mai exact pe prefectul Brașovului, Mihai-Cătălin Văsii, pe purtătoarea de cuvânt și pe șefa D.S.P., constatând însă, din nou, un total dezinteres pe care factorii de decizie îl afișează în plină criză.

Singurul care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, prin intermediul telefonului mobil, a fost doctorul Nicușor Bîgiu. Acesta a confirmat internarea unui pacient pozitiv COVID-19. 

În aceste condiții, îl invităm public pe reprezentantul guvernului în teritoriu să răspundă în fața brașovenilor pentru modul în care a ales să asigure protecția acestora, inclusiv a cadrelor medicale, dar și să răspundă punctual la următoarele întrebări:

1. Ce se întâmplă cu izoleta de la Brașov? (are filtre de schimb?)

2. De ce se transportă pacienții la spitale fără izoletă?

3. Care este numărul măștilor dotate cu filtru HEPA, la acest moment, în instituțiile din județul Brașov aflate în prima linie a luptei contra răspândirii noului coronavirus?

4. Câte paturi de ATI, complet echipate (inclusiv cu ventilatoare), pentru COVID-19 există la ora actuală în județul Brașov?

5. Care este numărul real al cadrelor medicale infectate cu COVID-19, la acest moment, la nivelul județului Brașov? 

CITEȘTE:

,,Politica struțului” în PREFECTURA BRAȘOV?

UPDATE

Prezentul reportaj nu vizează Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din Brașov.

Din proprie inițiativă, reprezentanții I.S.U. Brașov fac următoarele precizări:

,,Cu privire la conditiile in care s-a realizat transportul persoanei suspecte de COVID 19 facem urmatoarele precizari:

Transportul pacientilor confirmati cu COVID 19 se poate efectua si fară izoletă, în conditii de sigurantă, astfel: personalul medical si paramedical care efectueaza transportul să fie echipat corespunzator; pacientul suspectat de COVID 19 să nu interacționeze cu alte persoane neechipate corespunzator si să poarte masca si mănuși pentru protecție; dupa efectuarea transportului se urmeaza procedurile de decontaminare si dezinfectare a personalului medical/ paramedical si a ambulanței. Transportul pacienților se face în urma solicitărilor primite pe SNUAU 112, indiferent dacă solicitarea este primită pe timpul zilei sau pe timpul nopții."

Drept urmare, Brașov TV a solicitat să i se comunice conform cărei proceduri/ordin/decret/lege/act normativ se aplică procedurile precizate mai sus. La momentul comunicării răspunsului, acesta va fi publicat de îndată.

De asemenea, jurnaliștii așteaptă și vor publica în cel mai scurt timp, și răspunsurile întrebărilor adresate prefectului Brașov, Cătălin-Mihai Văsii. Deocamdată acesta nu a dat curs solicitării.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: