02
Joi, Mai

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Mihaela Zichil nu mai este șefa D.S.P. Brașov.

Ea a fost înlocuită în funcție, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății, de medicul Andrea Neculau.

Dacă prima demisie, cea a medicului Anca Bertea, a avut la bază, spun surse medicale de la centru, o revoltă personală din motive justificate, cea de astăzi are, deocamdată, ițele încurcate.

Fondul problemei îl reprezintă dezastrul din instituție, pe aproape toate palierele.

Fosta directoare a D.S.P. Brașov, Anca Bertea, a fost în dialog permanent cu superiorii din Ministerul Sănătății, care s-au arătat cu adevărat deschiși în identificarea soluțiilor pentru problemele vechi rămase nerezolvate la D.S.P. Brașov. Conducerea instituției a fost asigurată ani în șir de medicul Lavinia Buvnariu. O dovadă clară în acest sens o reprezintă decizia oficialilor Ministerului Sănătății de a lua de la D.S.P. Brașov, în plină criză, un aparat de testare pentru depistarea noului coronavirus, care nu fusese niciodată folosit. Aparatul, achiziționat în urmă cu aproximativ 7 ani, de pe care nici măcar nu se scosese țipla, a fost dus la Iași pentru a fi efectuate teste.

S-a încercat rezolvarea problemelor vechi, dar criza provocată de noul coronavirus a rearanjat prioritățile. În noul context, cu doar patru-cinci colaboratori din instituție dispuși să muncească până la epuizare - mulți dintre ceilalți s-au pus la adăpostul concediilor medicale - și constatând totodată lipsa colaborării reale între instituțiile cu responsabilități din Brașov, Anca Bertea a ales să plece de la conducerea D.S.P. Brașov ca un semnal de alarmă.

Ar fi vrut, spun surse credibile, să fie rezolvată problema izoletei la Brașov, problema testării nu doar în cazul pacienților simptomatici, dar și pe cea a kiturilor de testare care ar fi trebuit achiziționate de mult.

La conducerea D.S.P. Brașov a fost numită, pe 27 martie, Mihaela Zichil. Aceasta a rezistat însă, doar câteva zile. Deocamdată, nu a făcut publice motivele demisiei.

Sunt lipsuri în toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară, au afirmat oficiali din Sănătatea românească. În aceste condiții, și șeful D.S.P. Prahova a decis să să demisioneze, pe 26 martie.

,,În plină epidemie de coronavirus, Dan Ioniță, directorul D.S.P. Prahova, a demisionat din funcție. Surse din instituție susțin că decizia este luată în urma numeroaselor probleme din județ în ceea ce privește sistemul de sănătate, probleme care au devenit vizibile în momentul apariției crizei coronavirusului”, notează realitatea.net.

Astăzi, s-a iscat un nou scandal și la D.S.P. Timiș. Șefa instituției, care a avut curaj să-și expună public nemulțumirile cu privire la deciziile luate în plină criză de COVID-19, a fost demisă.

De asemenea, nu mai sunt în funcții nici șefii Direcțiilor de Sănătate Publică din București, Bacău, Arad și Vâcea.

Rămâne de văzut cât va rezista noua șefă a D.S.P. Brașov, medicul Andrea Neculau, la conducerea instituției.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: