17
Vin, Mai

sursa foto: BRAȘOV TV

Eveniment

Asistentele, infirmierele și îngrijitoarele de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov trag un semnal de alarmă în plină criză generată de noul coronavirus.

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că, spre deosebire de colegii din alte spitale din Brașov, care se ocupă de pacienți suspecți sau infectați cu noul coronavirus, au cel mai mic spor pentru condiții de lucru deosebit de periculoase.

Cadrele medicale au întocmit o petiție, au înaintat-o conducerii Spitalului de Boli Infecțioase care, la rândul ei, a transmis-o Consiliului Județean Brașov și Ministerului Sănătății.

Ce s-a decis? Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase au primit fiecare, în medie, de la Consiliul Județean Brașov, 200 de lei stimulent. Suma reprezintă un procent de aproximativ 7%.

Personalul medical care a primit cei 200 de lei nu a păstrat, însă, banii. Cadrele medicale spun că și ceilalți colegi, de la portari și brancardieri până la angajații de la magazie, sunt la fel de expuși pericolului de infectare. Așa că, au împărțit banii primiți!

Spre deosebire de cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, care primesc un spor de 15%, cele de la Spitalul de Pneumoftiziologie, care tratează și ele suspecți și pacienți infectați cu noul coronavirus, primesc un spor de 55% pentru condiții deosebit de periculoase. Spor mai mare au și cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, unitate de suport pentru COVID-19.

,,Personalul este dezamăgit. Noi am fost și în trecut expuși pericolelor, lucrăm într-un Spital de Boli Infecțioase și ne puteam îmbolnăvi oricând. Acum însă, e altceva. Ne-am separat de familii mulți dintre noi. Am avut mereu medicamente, ne-am testat acum, dar spitalul funcționează într-o clădire veche și nu se pot respecta circuitele.”, a explicat, pentru brasovtv.com, Mirela Scoican, asistentă medicală la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov.

Aceasta și-a exprimat nemulțumirea și într-o postare pe Facebook:

,,Mulțumim din inimă partidului pentru că nu vrea să recunoască faptul că spitalele de boli infecțioase lucrează în condiții deosebit de periculoase! Mulțumim pentru "stimulentul" deosebit de consistent acordat personalului medical aflat in prima linie, din care oricum avem de gând să cedăm o parte angajaților care nu au beneficiat de incredibila sumă! Mulțumim pentru că, în acest moment, nu putem beneficia de concediu de odihnă, din cauza stării de urgență, dar nu am putut beneficia nici anul trecut, pentru că oamenii puși de partid  au interpretat legea cum au vrut, iar noi, in calitate de angajați pe moșia partidului nu puteam demonstra că aceștia fac ceva ilegal (citat al unui membru de partid). Mulțumim pentru că nu considerati ca am fost și suntem expuși la imbolnaviri, datorită mediului in care lucrăm,  mulțumim pentru că suntem stigmatizați pentru că avem un anumit loc de muncă, pentru că oamenii se îmbolnăvesc in spitale nu din cauza personalului ci din cauza clădirilor, a lipsei de materiale și medicamente, a lipsei de circuite în locații vechi și improprii. Mulțumim că vă bateti joc de noi și de munca noastră, în timp ce suntem singuri în prima linie, izolați majoritatea până și de familii, suntem singuri dar suntem mulți! Deci, mulțumim din suflet partidului și îl asigurăm că îl apreciem la fel de mult, cam tot așa cum suntem apreciate și noi, cadrele medicale din prima linie! Apropo, v-ați dat seama că nu vă mai puteți trata în străinătate, cel puțin deocamdată? Și nici la privat!!!”, a scris Mirela Scoican pe pagina sa de Facebook.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: