06
Lun, Mai

Eveniment

Datele cu privire la evoluția situației generate de COVID-19 sunt așteptate de toți românii în fiecare zi.

Și nu oricum, ci cu sufletul la gură. Teama de îmbolnăvire îl pune pe gânduri pe fiecare român. Ora 13:00, ora la care Grupul de Comunicare Strategică le transmite jurnaliștilor lista morților și pe cea a infectaților cu noul coronavirus, a devenit ora adevărului. Un adevăr discutabil însă. De ce? Din cauză că, de exemplu, dacă vineri, 17.04.2020, în județul Botoșani erau 310 oameni infectați cu noul coronavirus, o zi mai târziu - sâmbătă, 18.04.2020 -, erau… 308! Doi oameni au murit? Doi oameni s-au vindecat în doar o zi? Sunt întrebări justificate, dar la fel de justificată este și întrebarea: pentru publicarea de informații false sunt sancționați toți românii sau, selectiv, cei de la Prefectura Brașov, care preiau informații de la G.C.S., cei de la G.C.S. care, la rândul lor, preiau date de la Institutul Național de Sănătate Publică NU se supun acelorași prevederi legale?

Și dacă ar fi prima eroare, s-ar încadra la capitolul ,,Errare humanum est”. Numai că, nu este prima greșeală. În privința datelor furnizate pentru județul Brașov de exemplu, cei de la centru au greșit când au furnizat informații despre un pacient infectat cu noul coronavirus, transferat la Spitalul din Sfântu Gheorghe unde a și decedat. Inițial, în legătură cu decesul numărul 248, jurnaliștii au primit de la centru următorul comunicat:

,,Bărbat, 60 ani din județul Brașov. În data de 26 martie 2020, a fost internat  în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, în același salon cu un pacient care revenise din Franța(...)”.

După câteva ore însă, au intervenit modificări. Spre exemplu, pacientul nu a trecut niciodată pe la Spitalul de Boli Infecțioase, așa cum se comunicase inițial. Iată conținutul eratei emise de cei de la centru:

,,În legătură cu pacientul în vârstă de 60 de ani, din județul Brașov, decedat în data de 08.04.2020 la Spitalul Județean de Urgență Sf. Gheorghe, facem următoarele precizări:

În perioada 22.03-24.03.2020, pacientul a fost internat în secția Interne 3 Tractorul a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în salon cu un alt pacient, care ulterior a fost confirmat pozitiv COVID-19. În momentul confirmării colegului de salon, în data de 27.03.2020, pacientul în vârstă de 60 de ani a fost contactat și a intrat in izolare la domiciliu(...)”.

Aceleași surse de la centru au greșit flagrant și când au anunțat că o femeie dintr-un centru pentru persoane vârstnice din Galați a murit din cauza noului coronavirus. Atunci, chiar jurnaliștii au scos la iveală faptul că… femeia e vie!

În aceste condiții, reporterii Brașov TV au încercat să afle cine sunt vinovați de furnizarea unor informații neconforme realității, cu privire, de exemplu, la numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, în județul Botoșani. Oficialii Prefecturii Brașov au admis, în scris, că sunt inadvertențe, ceea ce se poate întâmpla oricând și în cazul județului Brașov.

În încercarea de a-i lămuri pe brașoveni, reporterii Brașov TV i-au adresat 3 întrebări edificatoare reprezentantului guvernului în Brașov, prefectul Cătălin-Mihai VĂSII. Deși prefectul a citit întrebările, nu s-a obosit să răspundă.

În aceste condiții, vorbele care urmează nu mai au nevoie de niciun comentariu: "Errare humanum est, perseverare autem diabolicum."

 

CITEȘTE:

„ABRAMBUREALA“ de la Brașov a ajuns și la București?

     


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: