05
Dum, Mai

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Marius Daniel Cosma, fost judecător al Curții de Apel din Brașov, a realizat o prezentare a domeniilor de reglementare ale noii Legi, nr. 136/2020, referitoare la instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, care va intra în vigoare marți, 21.07.2020.

,,M-am străduit să fiu cât mai concis și pe înțelesul tuturor, fără comentarii și interpretări de factură juridică, surprinzând ceea ce este mai important. Ar mai fi multe aspecte de relevat. Am convingerea că situația actuală ne preocupă pe fiecare dintre noi, căutând prin acest material să ofer soluțiile pe care legea ni le pune la dispoziție, în primul rând pentru a cunoaște ipotezele ei, nu în cele din urmă pentru a vedea cum ne putem apăra.
Numai bine, tuturor!
Și în primul rând, să avem sănătate!
Să ne ferească bunul Dumnezeu de a fi direct implicați în aplicarea noii legi!”, a scris, pe contul său de Facebook, fostul judecător al Curții de Apel din Brașov, în prezent avocat, Marius Daniel Cosma.

Prezentare structurală a Legii nr. 136/2020.

I. Măsurile care pot fi dispuse:
A. Carantina persoanelor;
B. Izolarea;
C. Carantina zonală.

A. CARANTINA PERSOANELOR. (art. 7 din lege)

1. Sfera de aplicare.
Se instituie cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:
a)sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
b)au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

2. Modalități de instituire:
a. la domiciliul persoanei;
b. la o locație declarată de aceasta;
c. într-un spațiu special desemnat de autorități, după caz.
Carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități intervine în următoarele cazuri:
i. reprezentantul direcției de sănătate publică constată, pentru persoana în cauză, riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară;
ii. persoana refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația aleasă de aceasta;
iii. persoana a încălcat măsura carantinării (la domiciliu sau la locația aleasă).

3. Procedura de instituire.
Medicul sau, după caz, organele de control vor informa de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spațiul special desemnat de autorități, printr-o decizie cu caracter individual.
Decizia va conține mențiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege.
Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control, după caz, şi se comunică de îndată persoanei în cauză.
Până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică.
4. Încetarea măsurii.
Indiferent de formele sub care a fost instituită – la domiciliu, la o locație aleasă de persoană sau într-un spațiu special desemnat de autorități –, măsura încetează la:
a. expirarea termenului specific perioadei de incubaţie;
b. anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, fiindu-i aplicabile dispoziţiile privitoare la măsura izolării din prezenta lege.

5. Acțiunea în justiție împotriva măsurii carantinării. (art. 17 din lege)
a. Termenul de formulare a acțiunii în justiție: 24 de ore de la data comunicării deciziei direcției de sănătate publică.
b. Forma cererii:
Ø Cererea se formulează de persoană, cu indicarea numelui, prenumelui, CNP, domiciliului/locului unde este carantinată, în contradictoriu cu direcția sanitară care a emis decizia de carantinare;
Ø Cererea se comunică instanței prin mijloace electronice (e-mail/fax).
c. Instanța competentă: judecătoria în a cărei circumscripţie persoana în cauză domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este carantinată.
d. Aspecte de procedură a judecății:
Ø Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru;
Ø Judecata se face de urgență și cu precădere, în termen de cel mult 48 de ore de la înregistrarea cererii;
Ø partea va fi citată prin mijloace electronice (cele folosite la comunicarea acțiunii, e-mail/fax);
Ø asistența juridică a persoanei este obligatorie (avocat din oficiu);
Ø soluţionarea cauzei se face cu audierea persoznei, cu excepţia situaţiei în care starea sănătăţii acestuia nu permite. Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicaţie audiovizuală care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. În caz de imposibilitate tehnică sau materială de a recurge la un asemenea mijloc pentru audierea reclamantului, aceasta se realizează prin orice mijloc de comunicaţie electronic, inclusiv telefonic, care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. Citaţia va cuprinde menţiunea corespunzătoare în acest sens, încheierea de şedinţă va consemna şi operaţiunile astfel efectuate;
Ø dacă reclamantul este asistat sau reprezentat de avocat sau este necesară folosirea unui traducător sau a unui interpret, nu este necesară prezenţa fizică a acestuia lângă reclamant. Costurile ocazionate de prezenţa traducătorului sau interpretului sunt suportate din bugetul Ministerului Justiţiei.
e. Hotărârea instanței:
Ø instanţa poate amâna pronunţarea cu cel mult 24 de ore, iar redactarea hotărârii se face în aceeaşi zi;
Ø până la pronunţarea hotărârii instanţei, persoana în cauză va fi monitorizată de către medic, zilnic sau când situaţia o impune;
Ø hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel în termen de două zile de la comunicare;
Ø dacă instanţa de fond dispune anularea actului administrativ, măsura contestată încetează de la pronunţare, iar persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată.

B. IZOLAREA PERSOANELOR. (art. 8 din lege)

1. Sfera de aplicare.
a. persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz;
b. persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

2. Modalități de instituire:
a. la domiciliul persoanei;
b. la o locație declarată de aceasta,
dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus,
c. într-o unitate sanitară;
d. după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare.

3. Scopul izolării:
Efectuarea examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice.
4. Perioada izolării.
Până la primirea rezultatelor clinice, paraclinice și biologice, dar nu mai mult de 48 de ore.
Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării
5. Procedura de instituire.
Izolarea persoanelor se instituie:
a. cu acordul persoanelor supuse examinării;
b. în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
În situația în care persoanele refuză măsura izolării instituite sau măsura izolării prelungită și recomandată, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.
Direcția de sănătate publică, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată acesteia.
Decizia are caracter individual şi se comunică de îndată persoanei în cauză.
Decizia va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege.
Până la comunicarea hotărârii primei instanţe de anulare a actului administrativ contestat, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică.
6. Încetarea măsurii.
Măsura izolării încetează:
a. la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice;
b. la recomandarea medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

7. Acțiunea în justiție împotriva măsurii izolării. (art. 16 din lege)

Legea face distincție între acțiunea în justiție îndreptată împotriva:
- instituirii măsurii izolării;
- Prelungirii măsurii izolării.
7.a. Acțiunea în justiție împotriva măsurii izolării.
a. Termenul de formulare a acțiunii în justiție: nu este precizat în lege, însă acesta atârnă de comunicarea deciziei direcției de sănătate publică.
b. Forma cererii:
Ø Cererea se formulează de persoană, cu indicarea numelui, prenumelui, CNP, domiciliului/locului unde este carantinată, în contradictoriu cu direcția sanitară care a emis decizia de carantinare;
Ø Cererea se comunică instanței prin mijloace electronice (e-mail/fax).
c. Instanța competentă: judecătoria în a cărei circumscripţie persoana în cauză domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată.
d. Aspecte de procedură a judecății:
Ø Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru;
Ø Judecata se face de urgență și cu precădere, în termen de cel mult 48 de ore de la înregistrarea cererii;
Ø partea va fi citată prin mijloace electronice (cele folosite la comunicarea acțiunii, e-mail/fax);
Ø asistența juridică a persoanei este obligatorie (avocat din oficiu);
Ø soluţionarea cauzei se face cu audierea persoznei, cu excepţia situaţiei în care starea sănătăţii acestuia nu permite. Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicaţie audiovizuală care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. În caz de imposibilitate tehnică sau materială de a recurge la un asemenea mijloc pentru audierea reclamantului, aceasta se realizează prin orice mijloc de comunicaţie electronic, inclusiv telefonic, care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. Citaţia va cuprinde menţiunea corespunzătoare în acest sens, încheierea de şedinţă va consemna şi operaţiunile astfel efectuate;
Ø dacă reclamantul este asistat sau reprezentat de avocat sau este necesară folosirea unui traducător sau a unui interpret, nu este necesară prezenţa fizică a acestuia lângă reclamant. Costurile ocazionate de prezenţa traducătorului sau interpretului sunt suportate din bugetul Ministerului Justiţiei.
e. Hotărârea instanței:
Ø instanţa nu poate amâna pronunţarea, iar redactarea hotărârii se face de îndată;
Ø până la pronunţarea hotărârii instanţei, persoana în cauză va fi monitorizată de către medic, zilnic sau când situaţia o impune;
Ø hotărârea primei instanţe este definitivă;
Ø dacă instanţa de fond dispune anularea actului administrativ, măsura contestată încetează de la pronunţare, iar persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost izolată.

7.b. Acțiunea în justiție împotriva măsurii prelungirii izolării.

Urmează procedura corespunzătoare măsurii carantinării, descrisă la pct. A. 5.

8. Drepturile persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu sau în locația aleasă. (art. 14 din lege)
Autorităţile publice centrale sau locale au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locaţia declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului.

C. CARANTINA ZONALĂ. (art. 12 din lege)

1. Când se instituie.
Când se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
2. Procedura de instituire.

a. La nivel local:
Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului National de Sănătate Publică.

b. La nivel zonal:
În situaţia în care măsura vizează două sau mai multe judeţe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă., a precizat fostul judecător al Curții de Apel din Brașov, Marius Daniel Cosma.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: