09
Joi, Mai

sursă foto: digi24.ro

Eveniment

Prezența zilnică a trotinetelor electrice, atât pe arterele rutiere cât și pe trotuare, reprezintă un real pericol pentru siguranța traficului rutier din cauza necunoașterii și nerespectării regulilor de circulație!

Conducătorii de trotinete electrice trebuie să respecte următoarele reguli de circulație:

- pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;

- copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private;

- dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă;

- în lipsa pistei pentru biciclete, circulația trotinetelor electrice  este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h;

- la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna! 

Echiparea trotinetei și conducătorului acesteia

 În circulația pe drumurile publice trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani sunt obligați să poarte casca de protecție, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Pe timpul nopții sau când vizibilitatea este redusă, conducătorii de trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pentru a putea fi observați din timp de ceilalți participanți la trafic.

Nu este necesară înmatricularea trotinetei electrice.

Este interzis conducătorilor de trotinete electrice să:    

- circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

- se țină de un vehicul aflat în mers;

- transporte o altă persoană;

- transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;

- circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;

- circule pe trotuar.

Trebuie știut faptul că, potrivit O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare:

- Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).

- Nerespectarea normelor privind dotarea  bicicletelor sau a trotinetelor electrice, se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1160 lei).

REȚINEȚI

Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe trotinetă este interzisă!”, se arată într-un comunicat trimis de I.P.J. Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: