27
Sâm, Apr

sursă foto: Opera Brașov

Eveniment

La nivel național, Opera Brașov este instituția care a susținut cel mai mare număr de spectacole – 42 – din această perioadă (iunie – septembrie), fiecare dintre ele, o premieră.

Aproximativ 3.000 de spectatori au participat la evenimentele noastre. Pentru prima oară în istorie, în acest an, Opera Brașov nu și-a închis stagiunea, artiștii nu și-au luat concediu.

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, de la ora 18.30, se deschide stagiunea 2020 – 2021 în Sala Operei, cu avanpremiera operetei „Sânge vienez” de J. Strauss – fiul. A doua reprezentație a avanpremierei are loc duminică, 11 octombrie 2020, tot de la ora 18.30.

Echipa de conducere a Operei Brașov, după numirea în decembrie 2019 a Marilenei Aldea în funcția de manager interimar, din septembrie 2020 s-a completat cu Mihai Irimia – director artistic interimar și Dan Antipa – director general adjunct.

Marilena Aldea, manager interimar – „Pentru ca stagiunea să poată începe în sală, s-au luat toate măsurile de siguranță, atât pentru public, cât și pentru angajați. Doresc să mulțumesc încă o dată domnului Dumitru Alexandru, cel care ne-a pus la dispoziție scena din curtea Operei, unde s-au desfășurat toate evenimentele noastre din această vară. De asemenea, mulțumesc Primăriei Municipiului Brașov și Consiliului Local pentru toată susținerea din această perioadă”.

„Sânge vienez” – avanpremieră

Anda Tabacaru, regizor artistic – „Mi-am dorit să regizez această operetă, din care transpare rafinamentul muzicii lui Strauss. Am lucrat în amănunțime fiecare imagine, precum și jocul scenic. Am vrut să creăm momente de bucurie în această mare de știri tragice, după șapte luni se deschide stagiunea în sală, ne-am reîntors acasă!”.

Rodica Garștea, scenograf – „Am și avem un sentiment altfel, ciudat fiindcă ne întoarcem în sala de spectacol. Sentimentul de teatru se naște în interior. Invit publicul să vadă spectacolul, este un mix de trei acte într-unul singur, din păcate nu se poate pune tot decorul pe scenă din cauza distanțării pe care trebuie să o respectăm”.

Mihai Irimia, director artistic interimar – „Toate titlurile pe care urmează să le prezentăm vor fi adaptate, pentru a îndeplini toate condițiile de siguranță, atât pentru public, cât și pentru artiști. Este foarte greu în acest moment să facem planuri pentru viitor. La Opera Brașov, lucrăm în echipă pentru a stabili toate aceste detalii. Pentru anul viitor ne gândim la trei premiere: „Anotimpurile”, spectacol de balet neoclasic, pe muzica lui Vivaldi și Piazzolla, „Peter Pan”, spectacol pentru copii de 1 Iunie, opera lui Donizetti, „Elixirul dragostei”, dar și adaptarea pentru sală a spectacolului „Magie pe Broadway”, care s-a bucurat de un imens succes când l-am prezentat în Gradina de vară. Programul de evenimente al Operei Brașov este alcătuit până în luna iulie, inclusiv. Ne dorim să avem bucuria de a fi pe scenă, acesta este altarul nostru!.

Cu optimism, spun că în martie vom putea prezenta întreaga operetă „Sânge vienez”. Cu bucurie, spun că ambele distribuții ale avanpremierei sunt alcătuite exclusiv din soliștii Operei Brașov, alături de orchestră, cor și balet”.

Dan Antipa, director general adjunct – „De astăzi a fost pus în funcțiune sistemul de vânzare a biletelor online, în scurt timp, la casieria Operei Brașov se va putea face și plata cu cardul. În sală sunt disponibile 113 locuri, un loc se va ocupa, unul va rămâne liber. Și va fi un rând liber între. Pentru public, intrarea se va face pe ușa principală, ieșirea se va face pe părțile laterale, iar artiștii au acces separat în clădire. Se va efectua termoscanarea, se vor pune la dispoziție măști și dezinfectant. Foarte imporant – masca de protecție va fi purtată pe toată durata spectacolului! În fosă, sunt, de asemenea, adaptări, fiind amplasate panouri de plexiglas pentru a delimita „suflătorii”. Am achiziționat patru lămpi UV cu care, după fiecare repetiție și spectacol, vom dezinfecta atât sala, cât și scena și fosa.”

Mihai Irimia – CV, pe scurt

Tenorul Mihai Irimia  a absolvit  în anul 2002 Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov (secția Canto), după care a participat la numeroase cursuri de specializare susținute de nume sonore ale artei lirice: Alfio Grasso, Corneliu Murgu, Corneliu Fânățeanu, Gheorghe Roșu, Cornel Stavru, Felicia Filip, Georgeta Stoleriu. Începând din anul 2003 Mihai Irimia este solist al Operei Brașov. În această perioadă a interpretat numeroase roluri, abordând un repertoriu vast ce acoperă toate perioadele stilistice. Alături de colectiv a susținut numeroase turnee artistice în Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Norvegia, Franța și Spania, iar împreună cu membrii Companiei ”Opera Vox” a evoluat în Germania și Austria. A fost invitat la Festivalul International Mozart (Tirana – Albania, 2006), Festivalul Internațional de Operă (Ruse – Bulgaria, 2010) și la Concertul Aniversar Mozart (Chișinău – Republica Moldova, 2016).Colaborează frecvent cu  Opera Națională București, Teatrul Național „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Națională Iași, Teatrul Liric „Nae Leonard” din Galați, Teatrul „Regina Maria” Oradea, precum și cu Filarmonicile din Arad, Brașov, Ploiești etc.

Dan Antipa – CV, pe scurt

Dan Antipa este licențiat în Management al Universității „Transilvania” din Brașov și absolvent al Studiilor masterale ale aceleiași instituții, specializarea Management și Strategii de Afaceri (Șef de promoție). Lucrarea de disertație, intitulată „Elaborarea strategiei pe termen mediu în instituțiile de spectacol  – Studiu de caz – Opera Brașov”, a obținut nota 10. Noul director general-adjunct și-a început activitatea ca artist liric în Corul Operei brașovene. În perioada 2001-2015 a fost cooptat în echipa de organizare a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, unde a asigurat și regia de scenă a tuturor evenimentelor desfășurate pe scena Sălii Mari a Palatului din București. În anul 2015 revine în Opera Brașov, pe postul de regizor Scenă, iar din noiembrie 2019 este șef Serviciu Scenă cu atribuții în coordonarea tuturor departamentelor tehnice (montare decor, lumini, sonorizare, costume, peruci, machiaj etc.) din cadrul apreciatei instituții de artă brașoveană.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: