30
Mar, Apr

sursa foto: revistasocietatispiritisteromane.wordpress.com

Eveniment

Este o sărbătoare instituită prin Legea nr.93/2014, adoptată de Parlamentul României. Este dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de intelectualitatea română din Transilvania de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea.

De-a lungul istoriei, membrii mişcării cunoscute sub numele de Şcoala Ardeleană au adus un aport important modului de gândire occidental asupra originii noastre latine, precum şi ideologiilor filosofice, politice şi culturale din Europa vestică.

A fost aleasă data de 11 octombrie, deoarece este data la care, în 1754, episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de infiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice în limba română., notează rador.ro.

Au existat trei etape ale manifestării mișcării Școlii Ardelene:

  • Etapa pregătitoare, prin demersurile Episcopului Inocențiu Micu- Klein pentru libertatea românilor din Transilvania;
  • Etapa de elaborare și afirmare a ideologiei naționale, în care s-a urmărit, cu precădere, dezvoltarea învățământului românesc;
  • Etapa caracterizată de un puternic suflu iluminist, care a  ajuns la apogeu odată cu revoluția de la 1848.

Din acțiunile pe care le-au desfășurat adepții Școlii Ardelene au decurs o serie de caracteristici specifice acestei mișcări. Amintim aici:

  • caracterul politic – prin memoriul intitulat Supplex Libellus Valachorum trimis în anul 1791 împăratului de la Viena, Leopold al II-lea.
  • caracterul iluminist – burghezia română își îndreaptă toate resursele spre o dezvoltare în plan cultural, cum ar fi: înființarea a numeroase școli cu predarea în limba română, tipărirea manualelor, cărților cu noțiuni științifice, calendarelor etc.
  • caracterul erudit – s-a încercat accentuarea conștiinței naționale prin cultură.

Ceimai de seamă reprezentanți ai Școlii Ardelene au fost: Samuil Micu (Istoria și lucrurile și întîmplările românilor), Gheorghe Șincai (Hronica românilor și a mai multor neamuri), Petru Maior (Istoria pentru începutul românilor în Dachia), Ion Budai-Deleanu (Țiganiada) etc., notează edusoft.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: