02
Joi, Mai

Eveniment

Criza generată de noul coronavirus se accentuează de la o zi la alta, cel puțin asta sugerează cifrele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, iar Ministerul Sănătății tace mâlc de o săptămână, de când reporterul Brașov TV a cerut explicații cu privire la un control tematic impus, în plină pandemie, de nimeni alta decât șefa Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.

De parcă ar trăi în altă lume, Comana a trimis tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică o adresă prin care cere control tematic pentru, ghiciți ce? Produsele cosmetice! Altfel spus, țara arde și Comana se ‘cremuiește’. În adresa trimisă, șefa Inspecției Sanitare de Stat vrea să fie verificate în plină criză de COVID-19:

  • produse care se îndepărtează prin clătire;
  • produse care nu se îndepărtează prin clătire;
  • creme (de față, de corp, de mâini etc.);
  • produse pentru albirea dinților, destinate vânzării către public (paste, geluri).

Angajați ai DSP Brașov rup tăcerea: ,,Nu se întreabă nimeni, oare, cine Dumnezeu mai lucrează în condiții de COVID?”

Adresa trimisă de conducerea Inspecției Sanitare de Stat la DSP-urile din toată țara a stârnit reacții extreme. Asta în condițiile în care pacienții testați pozitiv încearcă să ia legătura cu specialiștii DSP, nu le răspunde nimeni la telefon și le cer explicații jurnaliștilor. Sub rezerva anonimatului, angajați ai D.S.P. Brașov și-au vărsat năduful. ,,Pe ce lume trăiesc cei de la centru? Vor să facem verificări la creme de albire a tenului, a dinților, iar noi mai avem puțin și crăpăm aici?! Nu se întreabă cine Dumnezeu le mai răspunde pacienților care sună la DSP-uri, cine mai emite decizii de carantinare, cine programează pacienții pentru evaluare, cine face anchetele epidemiologice? Cine să le facă pe toate?? Personalul nu a fost suplimentat, orele suplimentare nu sunt plătite... Acum, în momentul acesta, avem 847 de brașoveni la domicilii, testați pozitiv. Ne ducem..., înțelegeți? Inspectorii sanitari sunt specialiștii, iar cei de la centru ne trimit să căutăm... pastă de dinți?? Am avut acțiune tematică și în septembrie, pe tema școlilor, justificată, dar numai noi știm cum am scos-o la capăt! Pe nimeni nu interesează! Cred că șefii noștri din teritoriu nu vor să-i deranjeze pe șefii lor de la București, de prin minister, să nu cumva să-i supere... În aprilie 2020, s-a mai dispus o altă acțiune, din planul de acțiuni tematice, pentru sarea iodată… Știți ce ar fi însemnat? Să se ia probe, să se trimită la laboratoare acreditate ca să se vadă dacă sunt conforme cu datele de pe etichetele produsului. Slavă Domnului, atunci acțiunea s-a anulat! COVID-ul nu poate fi anulat de nimeni însă! Nu se întreabă nimeni, oare, cine Dumnezeu mai lucrează în condiții de COVID? Vă povestim dumneavoastră ca să faceți ceva, că de aia sunteți presă! NU mai putem, iar populația trebuie să înțeleagă că suntem doar o mână de oameni! Faceți ceva!, a detaliat, în exclusivitate pentru brasovtv.com, un angajat al Direcției de Sănătate Publică din Brașov, sub rezerva anonimatului.

Ce implică munca la DSP în condiții de pandemie?

,,Știe cineva ce înseamnă să lucrăm în criză COVID? Suni omu’ testat pozitiv, care a fost la locul lui de muncă de exemplu, plus contacții de la serviciu - 2, 7, 9, 15 – câți or fi. Trebuie sunat fiecare și întrebat când s-a văzut ultima oară cu cel găsit pozitiv la COVID, ce simptomatologie are, dacă au partajat sau nu obiecte el și bolnavul, etc. Apoi, datele obținute se introduc în platformă. Apoi, se dă decizia de carantinare. Și… tot așa. Noi continuăm, continuăm, dar nu știu până când, iar unii vor controale la creme de zi și de noapte... E noaptea minții! Am fost implicați cu toții în activitatea anti-COVID, noi și toți colegii din țară: carantinări, controale în centrele de carantină și activități în C.J.C.C.I.! Aveți grijă, oameni buni, de voi și de ai voștri!! COVID-19 NU e decât o gripă, dar pentru unii e fatală!”, a completat angajatul DSP Brașov.

BLAT PNL-PSD la Ministerul Sănătății?!

Șefa Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana, este medic veterinar ca profesie de bază, potrivit cetateanul.net. Ea a deținut pentru prima dată, numită politic, funcția de director al Direcției de Sănătate Publică din Teleorman. Aceeași Mioara Comana a fost persoana desemnată de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, pentru ancheta de la Spitalul de Urgență Floreasca, unde o pacientă a fost arsă în sala de operație. Cunoscută drept o apropiată a lui Liviu Dragnea, Mioara Comana a fost detașată în fruntea Inspecției Sanitare de Stat, deși studiile nu o califică pentru acest post, notează magnanews.ro. Mutarea s-a făcut în 2019, când în fruntea Ministerului Sănătății se afla PSD-ista Sorina Pintea.

În acest context, în mod aparent inexplicabil, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a tăcut mâlc timp de o săptămână în privința solicitării reporterului Brașov TV cu privire la controlul tematic dispus tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică, de către șefa Inspecției Sanitare de Stat. La un prim dialog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, indignat chiar, a cerut amănunte cu privire la subiectul controlului produselor cosmetice, dispus în plină pandemie de COVID-19. Le-a primit, iar apoi s-a așternul tăcerea. Reporterul Brașov TV a solicitat în continuare lămuriri atât cu privire la controlul tematic, cât și în privința orelor suplimentare neplătite angajaților D.S.P. Brașov. În aceste condiții, reporterul Brașov TV a telefonat astăzi la cabinetul șefei Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății, Mioara Comana. Secretara ne-a comunicat că șefa ei este într-o ședință. După nici o oră, coincidență sau nu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, care a tăcut mâlc fix o săptămână, a trimis redacției următorul punct de vedere:

,,Acțiunea la care faceti referire face parte din  planul național de acțiune tematică programat. Inspectia sanitara de stat are in atribuții supravegherea pietei de cosmetice , conform Regulamentului European 1223/2009. Conform Regulamentului, planul de supraveghere al pieței  intocmit  se raportează la CE.  Inspectorii care realizeaza inspecția sanitară pe domeniul cosmetice sunt profilati pe acest domeniu și nu au pregătire pentru control spitale.”, a precizat, pentru brasovtv.com, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Contactată telefonic pentru un punct de vedere cu privire la controlul tematic impus de la centru pe tema produselor cosmetice, în plină criză COVID-19, șefa Direcției de Sănătate Publică din Brașov, doctor Andrea Neculau, a răspuns fără prea mult entuziasm: ,,Sunt controale tematice, se trimit automat de la minister... Avem un singur inspector specializat în controlul produselor cosmetice. (Reporter: În plină pandemie, când sunt mii de anchete epidemiologice de făcut și inspectorii sanitari sunt insuficienți, se justifică verificări la... creme? Asta este…”.

Întrebată dacă analizează cineva din Ministerul Sănătății oportunitatea unor astfel de acțiuni tematice în plină criză generată de noul coronavirus, Andrea Neculau a ales să tacă.

UPDATE Ora 17.00

Șefa Inspecției Sanitare de Stat ia în calcul amânarea controlului pe creme

Șefa Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana, a telefonat la redacție și a explicat: ,,Comisia Europeană ne obligă să facem aceste controale, stabilite din decembrie 2019. Nu era COVID atunci, dar expiră valabilitatea reactivilor necesari analizelor. (Reporter: Vă gândiți să amânați acest control? Sunt peste 4000 de infectări noi zilnic.) Mă gândesc la o eventuală amânare, dar sunt constrânsă."


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: