19
Dum, Mai

Eveniment

Acțiunea de evaluare a dosarelor de pensii în vederea recalculării CJP Brașov a finalizat prima mare etapă de evaluare a dosarelor de pensii.

SE PREGATESTE ETAPA A DOUA.

În prezent, în toate casele teritoriale de pensii din România, inclusiv la Brașov, se desfășoară o ampla acțiune de verificare/completare/pregătire/transpunere in format electronic, adică de evaluare a tuturor dosarelor de pensii in vederea recalculării in baza viitoarei Legi a pensiilor, care va fi elaborata si aprobata in perioada următoare.

La baza acestui proces complex de procesare a dosarelor de pensii in vederea recalculării stau dispozițiile art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

“ART. 157

(2)  Începând cu data intrării în vigoare a prezentului alineat, pensiile stabilite conform legislaţiei anterioare vor fi evaluate în vederea recalculării prevăzută la alin. (1). Procedura de evaluare se stabileşte prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Conform acestei prevederi legale, a fost emis Ordinul nr. 108 din 28.01.2021 al Ministrului Muncii şi Protecției Sociale privind data de începere a procedurii de evaluare a dosarelor de pensie, stabilindu-se astfel 5 etape structurale, care pot fi sintetizate pe 3 mari teme, functie de categoria dosarelor si specificul aplicatiilor informatice care au stat la baza stabilirii pensiilor in decursul ultimilor 20 de ani.

Astfel, ÎN PRIMA MARE ETAPA, pe care am încheiat-o săptămâna trecută, au fost evaluate, in vederea recalcularii, dosarele mai noi, prelucrate prin aplicația EPBAS, in numar de 47.138, la nivelul casei judetene de pensii Brasov. Procedura a demarat efectiv in luna octombrie 2021, cand au fost angajate un numar de 31 de persoane, cu misiunea speciala de evalua dosarele de pensii de la Brasov. Practic, în mai puțin de 4 luni, printr-o actiune de amploare organizata si coordonata eficient de conducerea institutiei, noii angajati au fost instruiti si au reusit sa evalueze aproape 50.000 de dosare de pensii.

Urmeaza A DOUA MARE ETAPA, si credem noi, cea mai dificila, de prelucrare si migrare in sistemul centralizat de date, a dosarelor calculate cu aplicatia informatica FOX. Este vorba, la CJP Brasov, despre un numar de peste 73.000 de dosare, stabilite inainte de 01.01.2011, in baza Legii 3/1977 si a Legii 19/2010. In total, la nivelul judetului Brasov vor fi evaluate, pana la sfarsitul acestui an un numar de 120.241 de dosare.

Mentionam ca prin Procedura operațională nr. 47/2021, aprobată prin ORDIN nr. 128/DB/2021, respectiv procedura operațională care descrie modul în care se desfășoară activitatea de evaluare în cadrul caselor teritoriale de pensii și, la nivel central, este precizat clar in ce consta activitatea efectiva, adica verificarea, corectarea, colectarea/preluarea datelor din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și consolidarea acestora, in scopul realizarii  unei baze de date complexă, unitara, fiabilă, eficientă, în vederea unei viitoare recalculării a pensiilor.

Pentru a lamuri confuziile create in randul unora dintre beneficiarii nostri, cel mai important lucru pe care il precizam si care trebuie subliniat, este faptul ca ACTINEA DE EVALUARE A PENSIILOR NU SE CONFUNDA CU CEA DE RECALCULARE, CI ESTE O PROCEDURA DE CONSTITUIRE A UNEI BAZE DE DATE ELECTRONICE, IN VEDEREA PREGATIRII RECALCULARII

TUTUROR PENSIILOR DUPA O LEGE CARE VA FI ADOPTATA IN VIITORUL APROPIAT.

Nu se emit decizii de pensii, nu se modifica punctajele si cuantumurile pensiilor, ci doar se transcriu si se completeaza, in format electronic, elementele care au stat la baza stabilirii pensiilor.

În ETAPA A TREIA si ultima, vor fi procesate dosarele de pensii de agricultori, unde Brașovul are cel mai mic numar de dosare, aproximativ 1000 de dosare, cunoscut fiind faptul ca Brașovul a fost cel mai industrializat județ al României si drept urmare, majoritatea pensionarilor sunt de stat.

2. Prezentarea structurii de comunicare instituționala si cu beneficiarii/publicul a Casei Județene de Pensii Brașov. Numirea unui nou purtător de cuvânt in persoana d-lui Bogdan Neferica, seful Serviciului Comunicare si Relatii Publice din cadrul Casei Judetene de Pensii Brasov.

Organizarea Serviciului Comunicare si Relatii Publice. Proceduri operationale de relationare cu publicul:

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Site-ul institutiei: www.casadepensiibv.ro

Scrisori/petitii: Str. 13 Decembrie Nr. 43A, Braşov, sau in cutia postala de la sediul intitutiei.

Telefon: 0268418055

Programare online: www.casadepensiibv.ro/programari-online/

Ghisee/ program de lucru:

Program cu publicul:

- luni, marti, joi între orele: 8:00-13:30

- miercuri intre orele: 8.00-13.30 si 16.30-18.30*

- vineri între orele: 8:00-12:00

* in intervalul orar 16.30 – 18.30 pot se pot depune cereri doar cu programare prealabila.

Casierie:

Program cu publicul

- luni – joi  între orele: 10:30-13:30

Ultima zi din lună nu se lucrează cu publicul.

Programare online la Casa Judeteana de Pensii Brasov

Pe site-ul institutiei, la adresa www.casadepensiibv.ro , se pot face programări accesând sectiunea Programari Online de pe pagina principala.

Procedeul este unul facil nefiind nevoie de autentificare. Doritorii unei programari pot alege ziua si ora programarii si primesc un e-mail de confirmare care contine informatii privind formularele si actele necesare pentru depunerea cererii lor.

Recomandăm utilizarea serviciului de programare online pentru evitarea aglomerației la ghișee si pentru a reduce timpii de așteptare.

OBS: Momentan nu se pot face programari online pentru bilete de tratament.

Centrala telefonică nouă Una dintre problemele des sesizate de cetateni a fost greutatea obtinerii de informatii, pe cale telefonica, de la Casa Judeteana de Pensii Brasov.

Pentru a inlatura acest inconvenient, in luna noimebrie a anului trecut, a fost achizitionata si pusa in functiune o centrală telefonica noua care permite preluarea a 10 apeluri telefonice simultan, apeluri ce sunt redirectionate, in functie de optiunea apelantului, la unul dintre compartimentele funcționale din cadrul Casei Judetene de Pensi Brasov.

Dorim sa facem mentiunea ca, la telefon, nu putem oferi informatii cu caracter confidential, precum cuantumul pensiei pe care o incaseaza o persoana, data platii sau modalitatea de plata a drepturilor de pensie, sau alte asemenea informatii.

La telefon se vor putea obține doar informatii cu caracter general precum procedura si actele necesare obținerii drepturilor ce se acorda de catre instituția noastră.

3. Diverse

Precizari privind acordarea reducerii varstei de pensionare pentru femeile care au nascut 3 copii.

Un numar mare de cetateni au fost solicitat Casei Județene de Pensii Brașov informatii privind „pensia pentru mamele eroine sau legea mamelor eroine”.

Facem precizarea ca „pensia pentru mamele eroine” sau „legea mamelor eroine” se refera, de fapt, la prevederile art. 56 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, lege a cărei intrare in vigoare a fost prorogată, prin O.U.G. nr. 8/2021, de la data de 1 septembrie 2021 la data de 1 septembrie 2023.

Art. 56 din Legea nr. 127/2019 prevede ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5.

In prezent, legea privind pensiile respectiv Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nu prevede acordarea vreunei reduceri a varstei de pensionare pentru femeile care au nascut 3 copii.

Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, de 25% din pensia susținătorului decedat

De asemenea, un numar mare de cetateni au fost solicitat Casei Județene de Pensii Brașov informatii privind obtinerea ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor, de 25% din pensia susținătorului decedat.

La fel ca in cazul de mai sus, facem precizarea ca acest drept este prevazut in Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, lege a cărei intrare in vigoare a fost prorogată la data de 1 septembrie 2023.

„ART. 113

(1) Soţul supravieţuitor, pensionar pentru limită de vârstă, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia îndeplineşte următoarele condiţii:

a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;

b) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;

c) nu s-a recăsătorit;

d) durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani.

(2) Ajutorul lunar prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susţinătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.”

In prezent, legea aflata in vigoare respectiv Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nu prevede acordarea acestui ajutor lunar.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: