19
Dum, Mai

sursă foto: digi24.ro

Eveniment

Ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” („Spărgătorul”), cel mai modern şi performant tanc aflat în prezent în dotarea forţelor ruse, conform celui mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării.

Tancul T-90M a fost prezentat prima oară în 2016. În jur de 100 de astfel de blindate sunt în prezent operaţionale în cadrul unor unităţi de elită ale armatei ruse, unele dintre ele implicate direct în invazia Ucrainei.

Conform agenţiei ruse de stat Tass, primele loturi de T-90M au intrat în dotarea armatei ruse în primăvara anului 2020.

Tancul are un blindaj îmbunătăţit, superior celorlalte blindate din dotarea armatei ruse, un nou model de tun şi, conform Moscovvei, sisteme moderne de navigare prin satelit. Ofiţerii britanici de informaţii militare atrag atenţia că, în ciuda blindajului superior, destinat special a face faţă celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, dacă nu beneficiază de sprijinul altor unităţi.

Primele imagini cu un astfel de tanc, distrus în apropiere de Harkov, au apărut la începutul lunii mai, după ce au fost postate pe reţelele sociale.

Imaginile au fost postate apoi inclusiv pe contul de Twitter al ministerul ucrainean al Apărării, care a confirmat, o zi mai târziu, că respectivul tanc este T-90M „Spărgătorul”.

Conflictul din Ucraina provoacă pierderi grele inclusiv asupra celor mai performante unităţi ale Rusiei şi a celor mai avansate capacităţi de luptă. Procesul de refacere a forţelor armate ale Rusiei va fi unul de lungă durată şi extrem de costisitor”, se arată în raportul ministerului britanic publicat sâmbătă.

 

 

Sursa: digi24.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: