03
Lun, Oct

sursa foto: PSnews

Eveniment

     România riscă o nouă înfrângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătoria Brașov a decis că unui condamnat de 29 de ani i-a fost încălcat dreptul de a participa la înmormântarea celei care i-a dat viață. Sentința magistraților este definitivă. Mama condamnatului a murit într-un spital din Brașov,

pe 21 decembrie anul trecut. Sora deținutului a mers, a doua zi, la penitenciarul din Codlea, cu o copie a certificatului de deces, pentru ca fratele ei să poată participa la înmormântarea mamei. S-a întrunit comisia de acordare a recompenselor și s-a decis că deținutul nu poate pleca din pușcărie. Condamnatul nu a ținut legătura cu familia, iar pedeapsa rămasă de executat nu i- fi permis deținutului să fie învoit. Nemulțumit, omul a depus plângere împotriva deciziei comisiei de acordare a recompenselor, iar judecătorul de supraveghere a privării de libertate i-a dat dreptate. ,,Constată că petentului i-a fost încălcat dreptul de a beneficia de permisiunea de a ieși din penitenciar la data de 22 decembrie 2016, pentru a participa la înmormântarea mamei sale, în condițiile art. 99 alin. 1 litera e din legea nr. 254/2013 și art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.”, se menționează în decizia judecătorului de supraveghere a privării de libertate. Reprezentanții Penitenciarului Codlea au contestat-o la instanță. Contestația s-a respins, iar sentința este definitivă. ,, Prin această încheiere s-a constatat încălcarea unuia dintre drepturile condamnatului, în concret, dreptul de a participa la funeraliile mamei sale. (Într-o astfel de situație, deținutul poate apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?) Da, dar părerea angajează opinia mea personală, a explicat, pentru BrașovTV.com, judecătoarea Anda Sîmpetru de la Judecătoria din Brașov.

Reprezentanții închisorii nu comentează decizia instanței. . ,,(Ce părere aveți cu privire la o eventual acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?) Cu privire la acest aspect, nu putem emite un punct de vedere, dar persoana în cauză poate să adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la această cauză. , a explicat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea, Liviu Matache.      Surse din interiorul Penitenciarului Codlea au explicat, în exclusivitate pentru BrașovTV.com, că deținutul care a câștigat definitiv procesul, pe motiv că i s-a încălcat dreptul de a participa la înmormântarea mamei sale, se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: