15
Mie, Mai

sursă foto: gds.ro

Eveniment

În Munții Făgăraș și Bucegi , la altitudini de peste 1800 de metri riscul de avalanşe este unul însemnat.

Salvamont Brașov avertizează asupra riscului de producere a unor avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi.

La altitudini de peste 1800 de metri riscul de avalanşe este unul însemnat, fiind cotat cu trei pe o scară de la unu la cinci.

Potrivit ANM, la peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat de zăpadă recentă ce depășește pe alocuri 30 cm, pe versanții sudici mai ales la peste 2000 m, iar pe cei nordici de la peste 1800 m și care va înregistra creșteri în următoarele 24 de ore, local consistente.

În apropierea crestelor se întâlnesc multiple plăci de vânt, în special pe versanții nordici.

Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate și cruste subțiri de gheață.

Vântul puternic a depus zăpada în zonele adăpostite și pe văi, unde sunt prezente acumulări însemnate de zăpadă. În continuare, vântul puternic va duce la formarea de noi plăci de vânt pe versanții nordici, iar în zonele adăpostite vor crește acumulările deja însemnate de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, prin alunecarea zăpezii proaspete peste stratul mai vechi, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări, anunță meteorologii.

În zona 1500-1800 m, peste stratul de zăpadă existent, de dimensiuni moderate pe versanții nordici, se va depune un strat nou, local consistent, astfel încât, mai ales la supraîncărcări, vor fi condiții de avalanșe umede de dimensiuni mici și izolat medii, în special pe versanții nordici.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: