02
Joi, Mai

sursă foto: adevarul.ro

Eveniment

Copiii care au nevoie de consultații și tratament psihologic pot beneficia acum de ajutor de la stat.

Aceste consultații și ședințe de terapie psihologică vor fi decontate de stat, prin intermediul agențiilor pentru plăți și inspecție socială din fiecare județ.

Statul deconteză consultațiile și tratamentul psihologic pentru copii, în limita a 10 ședințe a câte 50 de minute, pentru o perioadă de cel mult 120 de zile. Plata serviciilor se face în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației, arată Gabriela Iova, director executiv a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție (AJPIS) Socială Bihor.

Potrivit ei, aceste consultații sunt decontate de stat începând cu 01.01.2023.

Statul vine în ajutorul copiilor prin intermediul Programului naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Potrivit datelor statistice, numărul copiilor care au avut de suferit din cauza pandemiei a fost foarte mare, motiv pentru care s-a inițiat acest program.

Începând cu data de 01.01.2023 Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au preluat, în conformitate cu HG nr. 1389/2022 o nouă atribuție, respectiv decontarea serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică”, a confirmat Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor pentru bihon.ro.

Cum se face decontul

Pentru decontarea serviciilor de intervenţie, psihologii depun la AJPIS, documente precum raportul de evaluare psihologică, cererea de decontare, actul de identitate al psihologului, extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei, atestatul de liberă practică al psihologului, o declaraţie pe propria răspundere, lista beneficiarilor serviciilor de intervenţie.

Menționez faptul că pentru a putea beneficia de decontarea sumelor destinate serviciilor de intervenție, psihologii trebuie să depună toată documentația revăzută de lege până în data de 5 a lunii pentru luna anterioară, în format electronic pe platforma electronică ori să transmită la adresa de e-mail comunicată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). În situaţia în care data de 5 a lunii este zi nelucrătoare, termenul se extinde până la următoarea zi lucrătoare”, a mai precizat Gabriela Iova.

Colegiul Psihologilor din România are obligația de a trimite lunar, în format electronic, până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă, Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de intervenţie pentru copiii din cadrul programului, actualizat, către ANPIS pentru a certifica faptul că psihologii înscrişi în program se regăsesc în registru.

Depăşirea termenului de depunere conduce la respingerea solicitării de decontare.

Cine stabilește eligibilitatea unui copil pentru acest program

Recomandarea oficială pentru o consultație poate fi făcută de către medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică. Consilierii școlari emit, în baza unei consultații, o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program.

După emiterea recomandării, părintele sau reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului național — „Din grijă pentru copii”.

Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ sau localitate ori sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.

Ulterior, psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în program.

 

 

Sursa: adevarul.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: