19
Dum, Mai

sursa foto: Primăria Brașov

Eveniment

Brașovul va avea un centru de cercetare în domeniul sănătății, ca parte a implementării obiectivelor ONU de dezvoltare sustenabilă. 

Luna aceasta, la Abu Dhabi, va fi înregistrat Fondul care va asigura finanțarea celor 17 huburi care se vor înființa în toată lumea pentru a realiza implementarea acestor obiective. Primul centru este cel de la Brașov.

Roland Schutz, fondator și președintele UNGSII Foundation, a anunțat ieri, în cadrul în cadrul unei conferințe de presă, care au fost demersurile derulate până acum pentru înființarea la Brașov a primului hub de dezvoltare sustenabilă, cel în domeniul sănătății. Hub-ul este parte a inițiativei Națiunilor Unite de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă stabilite pentru anul 2030 și are ca obiectiv cercetarea în domeniul sănătății, în special în zona prevenției. Scopul final este de a putea oferi oricărui oraș și oricărei țări din lume modelele cele mai potrivite pentru a le asigura cetățenilor o viață sănătoasă, la toate vârstele.

Președintele UNGSII a anunțat că, după înregistrarea Fondului care asigură finanțarea implementării celor 17 obiective, centrul de cercetare în domeniul sănătății de la Brașov va începe să funcționeze, mai ales că se bazează pe o structură existentă, fabrica de medicamente de la SantaPharm.

Totodată, președintele UNGSII a vorbit despre avantajele pe care le va avea hub-ul din Brașov, cum ar fi faptul că orice ar crea companiile din Brașov va fi prezentat la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății, în Geneva, în fiecare an. Astfel, ministerele mondiale ale sănătății, precum și experții mondiali în domeniul sănătății, vor afla foarte repede ce funcționează în Brașov, iar orașul nostru va fi recunoscut la nivel internațional ca un centru de cercetare în domeniul sănătății.

,,Înființarea acestui hub pe sănătate este foarte importantă pe mai multe dimensiuni: în primul rând este o investiție de un miliard de euro, care se va simți în tot ceea ce înseamnă un mediu economic sănătos al Brașovului, în zona aceasta de medicină, dar nu numai -  de servicii care să aibă impact asupra sănătății, în tot ceea ce sănătatea are de reprezentat. Deci vorbim o infuzie de capital străin în proiecte implementate la Brașov, vorbim despre locuri de muncă ce vor fi create, vorbim despre tot ceea ce înseamnă susținerea investițiilor făcute în trecut și care la ora actuală vor fi optimizate, vor avea o nouă dimensiune, o nouă misiune, și totodată este un element de mândrie, nu doar pentru Brașov, cât și pentru România. Un element care să pună România pe harta globală a medicinei, să o repună la un loc de frunte și să genereze un impact pozitiv asupra percepției României la nivel mondial. Totodată, o investiție în cercetare înseamnă o investiție în resursa umană calificată, înseamnă atragerea la Brașov a specialiștilor, înseamnă crearea unui mediu de suport pentru orice inițiativă de acest fel, românească, europeană sau mondială, care ar vrea să se relocheze la Brașov și să găsească aici un sediu bine dotat, infrastructură care să producă la cel mai înalt nivel și să aibă toate certificările necesare și, totodată, structuri de suport pentru business, pentru dezvoltarea businessului. Astfel încât, ceea ce se naște la Brașov să fie replicat în anii următori în întreaga lume”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform directorului UNGSII, Roland Schatz, sediul principal al noului centru va fi fabrica de medicamente SantaPharm, cu care există deja un acord de principiu. După înregistrarea Fondului de Investiții care va asigura implementarea obiectivelor ONU, se va trece la următoarea etapă, aceea de stabilire a capacităților de producție ale fabricii care vor fi alocate acestui centru. În cadrul hub-ului vor fi implementate 10 proiecte de cercetare care sunt deja într-o anumită etapă de implementare, cum ar fi: activarea imunității prin intermediul unui antibiotic creat din surse naturale, care să depășească și problema rezistenței bacteriene din ce în ce mai mari, generată de utilizarea excesivă a antibioticelor de sinteză; utilizarea unei substanțe de apă electrolizată pentru tratarea inflamațiilor  și arsurilor, inclusiv calmarea lor; testarea introducerii corpului de mediatori care să asiste medicul diagnostician, după un sistem deja testat în Marea Britanie**.

În realizarea acestor obiective, UNGSII Foundation este sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății, de National Health System din Marea Britanie și de World Health Innovation Summit, ultima fiind o organizație din care fac parte medici din întreaga lume.

Toate rezultatele cercetărilor efectuate de centrul de la Brașov vor fi puse, gratuit, la dispoziția oricărui oraș, sistem de sănătate sau țară.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: