17
Vin, Mai

sursa foto și video: Aurel Dionisie Agache

Eveniment

Agache Aurel Dionisie, activist civic în domeniul protecției mediului, a postat pe o rețea de socializare imagini șocante cu porci infectați cu pestă și arși în miez de noapte la o fermă din Codlea.

Dionisie spune că a sunat la numărul de urgență 112 și a descris situația.

Totul s-a întâmplat după ce autoritățile au declarat, la o ședință organizată la Prefectura Brașov, că este focar de pestă porcină la o fermă din Codlea.

Directorul D.S.V.S.A. Brașov, doctorul Dorin Enache, explica, vineri, pentru brasovtv.com, că animalele vor fi eutanasiate luni, fiind comandate conform legii incineratoare speciale pentru arderea cadavrelor infectate.

 

Video găsiți AICI.

UPDATE - 14.06.2020, ora 14:50

,,Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov aplică Planul de măsuri dispus de Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB), ca urmare a declarării focarului de pestă porcină africană (PPA) la exploatația comercială proprietatea SC Mancor SRL din localitatea Codlea. Potrivit directorului executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, „dacă la început evoluția bolii în fermă era subacută, în ultimele 24 de ore a devenit supraacută. Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți - aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor. Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu CO2 și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitarea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”., se precizează într-un comunicat de presă al reprezentanților Prefecturii Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: