13
Lun, Mai

Eveniment

După 4 luni de la începerea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare, schimbările de la Cetatea Făgăraș încep să fie vizibile.

Primăria va accesa fonduri europene pentru restaurarea și altor obiective ale monumentului istoric, în perioada 2021-2027.

90 de muncitori, împărțiți în mai multe echipe, lucrează concomitent la mai multe obiective prevăzute în proiectul finanțat cu 5 milioane de euro din fonduri europene. Imaginile filmate cu drona sunt impresionante.

Intenționăm să mai aducem 15 zidari, pentru că aici e foarte mult de lucru. Noi am demarat lucrări pe aproape pe toate obiectivele. Acum suntem cu lucrarea undeva la 15%. Până la finalul anului, vrem să terminăm structura atelierelor meșteșugărești, dacă vremea e bună și putem să lucrăm până la sfârșitul lui noiembrie. Vrem să terminăm podul de pe latura de nord și să balastăm toată curtea“, declară Vasile Ciulea, coordonatorul proiectului.

După ce în 20 mai a fost predat amplasamentul constructorilor, primele lucrări au fost executate la rețelele de apă pluvială și apă menajeră din curtea exterioară.

S-a coborât nivelul de călcare în curtea exterioară, concomitent cu supravegherea arheologică. S-a intervenit pe curtină, adică pe zona dintre cele două ziduri de apărare, unde s-a decopertat și s-a coborât nivelul de călcare. La fostele grajduri princiare, unde vor fi amenajate atelierele de creație și depozitele muzeului, s-au scos circa 1.000 - 1.200 mc de pământ (90% manual, 10% mecanizat).

Bastionul de sud-vest și bastionul de nord-vest au fost decopertate până la boltă și la gurile de aerisire de la cazemate. S-a scos tot pământul și s-au armat aceste bolți, peste care se va realiza un sistem de protecție împotriva umidității și de întărire a structurii de rezistență a celor două bastioane. În același timp, a demarat restaurarea zidului exterior de apărare și a zidului celor două bastioane de la intrare, cel al Cuptorului și cel al Toboșarului, și s-au început lucrările la acoperiș”, spune Elena Băjenaru, managerul Muzeului Cetății Făgărașului.

Zidurile edificiului au fost tratate împotriva mucegaiului și creșterii vegetației. A fost aplicat un material hidroizolant care va permite să curgă apa, astfel că nu va mai fi afectată cărămida.

În această perioadă sunt executate și lucrările de construcție a podului din lemn de stejar, de pe latura de nord a Cetății Făgăraș. Acesta este primul dintre cele două pe care le va avea edificiul la finalizarea restaurării, prevăzută pentru anul 2022.

Municipiul Făgăraș va apela în continuare la fonduri europene, în exercițiul financiar 2021 - 2027, iar printre proiectele majore se află continuarea restaurării acestui obiectiv turistic – unul dintre cele mai apreciate la nivel național și internațional. Proiectul, cu o valoare estimată de 15 milioane de euro, prevede zone care nu se regăsesc în cel aflat în implementare. Intenția de a obține această finanțare a fost transmisă deja Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, urmând ca Primăria Făgăraș să întocmească documentația tehnico-economică.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: