26
Vin, Apr

Eveniment

Bogăția culturală a Brașovului ajunge la Satu Mare în cadrul expoziției “Luxul necesar. Statutul social și prosperitatea comunităților în mișcare”

Muzeul de Etnografie Brașov este prezent la Satu Mare, începând de astăzi și până în octombrie 2021, în cadrul expoziției “Luxul necesar. Statutul social și prosperitatea comunităților în mișcare”, organizat împreună cu Muzeul Județean Satu Mare.

Punctul de pornire al expoziției l-a reprezentat fenomenul social actual din Țara Oașului, fenomen ce se remarcă printr-o etalare a bogăției ce se manifestă mai ales în costumul ceremonial și în palierul arhitectural. Expoziția pune față în față elemente identitare ale unor comunități la care etalarea bogăției este asociată cu preocuparea de a atinge o prosperitate ce nu e caracteristică altor comunități.

Din zona Brașovului sunt evidențiate comunitățile de negustori sași și români (Șcheii Brașovului), precum și cele ale oierilor mocani și ale ceangăilor din zona Șaptesate. Orașele săsești din Transilvania au fost conduse în Evul Mediu de patriciatul săsesc. După modelul orașelor germane, pentru a marca statutul social deosebit, patriciatul săsesc transilvănean a impus, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, regulamente de îmbrăcăminte. Astfel, materialele scumpe și de import erau rezervate exclusiv clasei superioare a patricienilor. În secolul al XIX-lea, când aceste regulamente sunt eliminate, elemente ale costumului de patrician au fost preluate în portul ceangăilor și românilor înstăriți din zona Săcele și Șcheii Brașovului. Influența exercitată asupra românilor din Șcheii Brașovului în secolele XV – XIX, de către famiile boierești și princiare de peste Carpați, se observă în vestimentație, dar și în domeniul arhitecturii vernaculare, reprezentând preferința pentru anumite culori și simboluri.

Aceste comunități au scris istorie și au construit averi tranzitând mărfuri, cunoștințe și turme de animale între Occident și Orient. Din zona Sătmarului sunt prezentați șvabii și oșenii, două comunități care au acumulat suprafețe importante de terenuri și au construit gospodării și case impresionante. Din zona Careiului și din zona Hajdú-Bihar sunt prezentate comunitățile de haiduci, cele de păstori și de militari, care au dobândit privilegii și au mânat turme mari de vite spre zone din Europa Centrală.

Dorința de prosperitate a putut fi materializată prin muncă și perseverență, provocările apărute stimulând inteligența și curajul înaintașilor care au pornit pe acest drum. Vizitatorii expoziției vor afla cu surprindere că spiritul de inovație și spiritul de aventură ce au caracterizat omul modern nu s-au manifestat doar pe mări și oceane, ci și în interiorul continentului european, la zona de contact dintre ”Occidentul rațional și Orientul fantastic”.

Sursa: Muzeul de Etnografie Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: