18
Sâm, Mai

Eveniment

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că incidentele care au avut loc în Transnistria zilele trecute sunt ”îngrijorătoare”, iar analizele guvernului moldovean indică faptul că acestea au fost organizate de forţe pro-război din interiorul regiunii.

Maia Sandu a mai afirmat că există ameninţări din partea unor generali ruşi referitoare la intenţia lor de a ajunge până în Transnistria. Cu toate acestea, Sandu a precizat că există ”un pericol iminent pentru viitorul apropiat, însă Republica Moldova a elaborat planuri de contingenţă pentru astfel de scenarii”.

Moldova a condamnat ferm acest război devastator. Am chemat, din prima zi, la restabilirea păcii. Cetăţenii noştri şi-au deschis inimile şi casele pentru a oferi adăpost refugiaţilor din Ucraina. Mai bine de 90 de mii dintre ei rămân în continuare în ţara noastră”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată despre incidentele care au avut loc în Transnistria, Maia Sandu a răspuns: ”Incidentele care s-au petrecut în Transnistria sunt îngrijorătoare. Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forţe pro-război din interiorul regiunii, în acelaşi timp, am auzit ameninţări care au venit din partea unor generali ruşi despre intenţia lor de a ajunge până în Transnistria, declaraţii care sunt, evident, iresponsabile şi îngrijorătoare”.

Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente. Forţele de ordine lucrează pe malul drept, pe malul stâng nu pot ajunge, dar chiar şi aşa facem tot ce putea pentru a descuraja orice intenţie provocatoare, indiferent că vorbim despre malul stâng sau cel drept”, a argumentat ea.

La o altă întrebare din partea reporterilor cu privire la serviciile de informaţii care precizează că există o îngrijorare cu privire la Transnistria, iar în cursul zilei de miercuri e posibil să aibă loc demonstraţii, preşedinta Republicii Moldova a răspuns, potrivit realitatea.net: ”Este un pericol iminent pentru viitorul apropiat, dar bineînţeles că avem planuri de contingenţă pentru astfel de scenarii, care sunt mai puţin optimiste sau care sunt pesimiste. Repet, nu vedem un risc iminent la momentul actual”.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: